sobota 18. apríla 2015

Albín z polí ...

Keď zavítate k nám, cestu lemujú polia a tie plynulo prechádzajú do lúk a lesov.  Žije tu veľké množstvo vysokej zveri, ktorá cez zimu  chodí vyžierať družstevníkom oziminy ... často sa pasú blízko cesty, polihujú a  pozerajú po okoloidúcich autách ... Väčšinou sú to srnky a daniele ... krásne kusy a stáda, ktoré majú aj 250 kusov ... ako napríklad na tejto fotke urobenej počas zimnej prechádzky.


Rada chodím na prechádzky do kopcov za dedinu.  Prejdem sa, nadýcham čerstvého vzduchu a vždy zazriem zopár kusov lesnej zveri.  A pred nedávnom som ho zazrela ... aká som bola šťastná ...  Je medzi danielmi jeden albín ... Aj v televíznych novinách o ňom pred niekoľkými rokmi hovorili ... a je stále na žive ...  Svorka si ho chráni ... temer vždy je v strede, ukrytý medzi ostatnými kamarátmi.  Pred pár rokmi sme ho so synom odfotili ... dostali sme sa celkom blízko ... no, a mali sme zážitok ... :)


Blíži sa teplé obdobie ... vysoká sa postupne sťahuje hlbšie do lesov ...  uvidíme ich zas na konci jesene ...  Ale teší ma vedomie, že albín je stále na žive, nikto si na neho nezapoľoval ....  Aj keď albíni sa nedožívajú veku, ako zdraví jedinci ...
A kto by mal záujem ... niečo o albinizme z internetu :

Albinizmus (z lat. albus = biely) tiež zvaný achrómia je druh kožnej genetickej poruchy prejavujúcej sa čiastočným alebo úplným nedostatkom pigmentu v očiach, koži a vlasoch alebo zriedkavo iba v očiach. Prejavuje sa tým, že jedinec má enormne bledú pokožku až bielu, modré alebo červené oči a blond alebo úplne biele vlasy.
Albinizmus sa nevyskytuje iba u ľudských jedincov, vyskytuje sa aj u živočíchov. Albinizmus je iba vrodená vada, nespôsobuje úmrtie. Avšak albíni sú citlivejší na slnko, preto je u nich pravdepodobnosť získania rakoviny kože vyššia. U zvierat to môže urobiť z jedincov postihnutých albinizmom ľahšiu korisť pre predátora, vzhľadom na to, že sa nedokážu adaptovať do prostredia a predátor ich ľahšie zbadá.

Toľko na dnes ... milé blogerky, prajem vám pekný víkend ...  aj keď počasie nemá byť veľmi príjemné ... urobte si čas aspoň na malú prechádzku po okolí ...  :)
L.

13 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Bětka ... vítam ťa na mojom blogu, posnažím sa, aby sa ti u mňa páčilo ... :)
      pozdravujem a prajem pekný týždeň ...
      L.

      Odstrániť
  2. Wow, Lauri, tak to je nádhery!!!
    Albín je prekrásny, to som ešte nevidela!
    U nás sa v zime stretnem so srnkami, teraz sú už hlbšie v lese.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bola som veru prekvapená, keď som albína minulý týždeň zazrela medzi pasúcimi sa danielmi ... jeho biela farba kričala do ďaleka ... už som bola presvedčená, že nežije ... jedince s touto anomáliou vraj trpia rôznymi neduhmi ... Inak ... vysokej je u nás na poliach už pomenej, ale stále sú ...
      Danka ... maj pekný týždeň ... :)

      Odstrániť
  3. Tak také veľké stádo, ako máš na prvej foto som ešte nevidela.
    Ale albína daniela som videla. Raz v zime, možno pred piatimi rokmi, keď sme boli na prechádzke v neďalekom lese.
    Krásnu nedeľu.
    Dana :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... vysoká je u nás premnožená ... družstevníci sa hnevajú, že im robia obrovské škody ... už si aj ohradili polia drôtmi s nízkym napätím, ale akosi to nepomáha ... :))))
      pa pa L.

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Amelie ... veru je ... a nebolo ani ďaleko ... v zime strácajú plachosť, hlad je silnejší ako strach ...
      pozdravujem ... L. :)

      Odstrániť
  5. To je teda šťastie vidieť daniela albína. Krásne stádo. Prajem ešte veľa podobných nevšedných zážitkov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka ďakujem za návštevu i milé slovká ...
      pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  6. Ojedinelé a zriedkavé takto vidieť toľko zvierat pokope a ešte aj takúto raritu. U nás v rodine máme troch albínov (deti manželovho brata). Každý na nich civel, keď boli malé, ale teraz sa dievčatá líčia, tak je všetko zakryté.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ojedinelé a zriedkavé takto vidieť toľko zvierat pokope a ešte aj takúto raritu. U nás v rodine máme troch albínov (deti manželovho brata). Každý na nich civel, keď boli malé, ale teraz sa dievčatá líčia, tak je všetko zakryté.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... U nás je vysoká zver premnožená ... toľkoto zveri máme v okolí každú zimu ... páči sa mi to, ale robia veľké škody na poliach ... neviem, prečo poľovníci s tým nič nerobia ...
      Dievčatá si v detstve teda užili ... viem si predstaviť ... nepríjemné vedia byť hlavne deti ... určite to ale nemajú ľahké ani teraz ... nie nadarmo sa hovorí "malé deti, malé problémy, veľké deti, veľké problémy ... "
      pa pa L.

      Odstrániť