štvrtok 8. augusta 2013

Ricotta ... srvátkový syr



Po výrobe hrudky mi zostáva sladká srvátka, ktorú nestačíme vypiť a preto z nej vyrábam tento úžasný krémový syr ...

Najskôr vám ponúkam niečo o ricotte : Ricotta sa väčšmi podobá na náš krémový tvaroh, ale je jemnejšia a menej kyslá. Ricotta vznikla z odpadového materiálu – zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá zostane po výrobe syra. Aj preto sa ricotta nazýva srvátkový syr, ale podľa niektorých kulinárskych majstrov to vlastne ani nie je syr, ale mliečny výrobok. Pravá ricotta obsahuje iba ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny, preto je vhodná aj pre malé deti, seniorov a diabetikov. Má vysokú nutričnú hodnotu, ale nízky obsah tuku – do 10 percent, aj nízku energetickú hodnotu – okolo 500 kJ/ 100 g. Medzi najcennejšie zložky patrí vápnik, fosfor a vitamíny A a B2. Z ricotty sa neuvoľňuje srvátka ani sa skladovaním nemení jej chuť. Môžete ju použiť všade tam, kde je potrebný tvaroh, ale vynikajúco chutí aj samostatne. Ak sa chcete diétne a zdravo stravovať, pokojne ňou môžete nahradiť v receptoch predpísané mascarpone a eidam. Vynikajúca je v nátierkach, na pečených zemiakoch, v cestovinách, ale nesklame vás ani v múčnikoch, dezertoch, omáčkach či slaných koláčoch. Navyše budete mať dobrý pocit, že ste zjedli podstatne menej joulov.

Budeme potrebovať :     4 litre sladkej srvátky
                                     1 liter mlieka
                                     2  dl  octu

Zmiešame sladkú srvátku s polotučným miekom. Zamiešame a zohrievame cca na 38 stupňov. Takto zmes udržiavame asi hodinu. Po hodine opäť zvyšujeme teplotu, tentokrát na 85 stupňov. Pozor, nenecháme rozvariť!


Pridáme ocot a dobre premiešame.



Zmes sa nám krásne zrazí a necháme ju vychladiť 8 - 10 hodín. Ja si to zarobím večer a do rána nechám chladnúť.



Nádobu si vyložíme hustejším plátnom, vylejeme zrazenú zmes.



A necháme odkvapkať. Ide to dosť pomaly - trvá to niekoľko hodín. Keď už nekvapká žiadna tekutina, je syr dostatočne hustý, môžeme ho preložiť do uzatvárateľnej nádoby a odložiť do chladničky.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára