štvrtok, 27. júla 2017

Jablkový polotovar na zimu

Práve dozrievajú skoré biele jablká, ktoré bývali v každej správnej dedinskej záhrade.  Ja si ich každý rok  takto pozaváram na zimu ... na štrúdle, pité, žemlovky ...  Natlačím ich postrúhané do pohárov, zavíčkujem a zasterilizujem.  Vydržia i niekoľko rokov - nepokazia sa ...



Napadané jablká si najskôr umyjem ...
Jablká nešúpem, vykrojím len veľmi otlčené miesta. Strúham dookola iba zdravé jablko - aj so šupkou.
Nastrúhanú masu dobre vyžmýkam.
A natlačím do pohárov ... a to doslova ... povytláčam všetok vzduch ... Este dodam, ze zavaram vyhradne do poharov pod zatlacacie vicka. K sroubovacim nemam doveru. Tu presne viem poklopanim urcit, ci pohar chytil. 😊



Ešte precedím šťavu z jabĺk - je to 100% šťava, výborná od smädu, dobre vychladená ...
 Jablká sú natlačené v pohároch, už ich len zavíčkujem a sterilizujem. 5 min. pri 95 stup.C.   A šťavu dám dobre vychladiť ...
Na týchto päť pohárov som spracovala desať litrové vedro jabĺk ... Ide to rýchlo ...
Toto sú už bledšie vysterilizované jablká ...  Po vychladnutí odložiť na policu a  keď sa zima opýta .....  budeme mať jablká na štrúdle, na koláče ...   Jeden pohár je dávka akurát na jeden plech pité ...
Tak ak máte možnosť sa dostať k týmto bielym letným jablkám, skúste si nastrúhať do pohárov ... :)

Vaša Laura ♥

19 komentárov:

  1. skveleee! tento rok budem musiet aj ja nieco zavarit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ked zavatanie nepatri k mojim oblubenym cinnostiam, vrele odporucam ... Kupovane zavaraniny su dost drahe ... A ked je z coho ... Pekny den pti prajem ..
      L.

      Odstrániť
  2. robila som pravidelne, ale z jesenných jabĺk...tieto majú veľa vody....
    sledujem Tvoj blog a inšpirujem sa....
    otázka...Petržalka?
    jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, tieto su vodnate, preto zmykam a zbieram stavu na pitie ... je vyborna aj na creva hi hi ... Petrzalka bola od decembra do maja ... Dovody dom zverejnila aj tu na blogu. Teraz som uz doma, okolie Prievidze ... 😉 Janka, dakujem za sledovanie ... Pa L.

      Odstrániť
  3. Luro, jojo, přesně takhle jsem to dělávala, když jsem měla děti malé. Jedna zavařovačka byla na dvě velké nohavice štrůdlu. El.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Eli ... presne tak .. Na strudle ich v zime vyuzivam najcastejsie ... Pozdravujem ... L.

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  4. Tiež tak robím, z jesenných jabĺčok, žiadny cukor iba jablká. Šťavu vypijem :-D papapa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šťava je naj ... plná vitamínov, pektínu a cukru ... hi hi ...
      paa L.

      Odstrániť
  5. Díky za tip, to by mne nikdy nenapadlo, že to jde i bez cukru a bez nálevu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Také jednoduché ... však ? :) a funguje to ... už ani neviem, kde som k tomuto postupu prišla ... robím to už roky ...

      Odstrániť
  6. Lauro, taky jsem si dřív, když jsem měla hodně jablek, dělala tuto zásobu. V zimě, jako když to najdeš :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jesenné padavky nespracúvam ... to len tieto letné ... sú fajn kyslasté a ma zemi rýchlo podliehajú skaze ... a aby nebodaj celý strom nezhnil, tak zaváram ... a rozdávam ... Marti, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  7. Lauri,
    výborný nápad, len škoda, že nemáme jablone...
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka sni dobrí susedia nepodarujú? pa pa L.

      Odstrániť
  8. Lauro, opravdu šikovné na zimu .. mami to dělávala taky a povidla ...
    Měj se krásně. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidím, že postup naloženia jabĺk je všeobecne známy ... :))) Dobré mamky už v lete myslia na zimu ... :) Karka, prajem všetko dobré ... L.

      Odstrániť
  9. Toto robievala moja sestra, aj pre mňa :-)
    Sestra už nie je, ani jablká :-(
    My stromy nemáme a jej stromy už dožili, Lenka ich dala vypíliť ešte za života jej otca (môj švagor).
    No, ale ako sme dome len dvaja, nepotrebujem, pečiem len veľmi málo.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani vidíš ... v každej rodine sú iné zvyklosti ... u nás sa pečie každý týždeň, mňa to jednak veľmi baví a muž je na sladké ... :)
      Lístkové cesto, jablká z pohára a trochu maku ... štrúdla je na stole v okamžiku ... :))) paa

      Odstrániť