moje blogy

pondelok 27. apríla 2015

Varená špargľa s holandskou omáčkou a kuracími kúskami

Práve je sezóna špargle ... čo tak si z nej dačo ukuchtiť ... 
Zo zdravotného hľadiska má špargľa hneď niekoľko pozitív. Pri problémoch s močovými cestami a obličkami je jednou z hlavných voľne dostupných potravín, ktorá dokáže korigovať nepriaznivý stav. Taktiež je dôležitá v prevencii pred nádorovými ochoreniami. Špargľa má vysoký obsah vlákniny, vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov.  Je veľmi vhodnou potravinou pri chudnutí.


Pre 3 osoby budeme potrebovať :

zväzok bielej špargle
Holandskú omáčku
kuracie kúsky (prsný alebo stehenný rezeň)
zemiaky ako prílohu

Špargľu najskôr očistíme ... škrabkou od hlavičiek smerom dolu, potom odrežeme asi 1 cm zo spodnej časti a uvaríme ju v osolenej vode ... trvá to asi 10 min.
Kuracie kúsky osolíme, okoreníme a z každej strany opražíme.
Uvaríme zemiaky a pripravíme holandskú omáčku .
A to je všetko ...  Môžeme servírovať ...  :)

Prajem vám dobrú chuť.  :)

8 komentárov:

  1. Och, mňam, mňam!!!
    Tak to vôbec nevarím. Som len podpriemerná starodávna kuchárka, bez lásky k vareniu :-(((
    Ale keby som mala niekoho, čo by mi toto servíroval, pochutila by som si !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... nerob zo seba starodávnu kuchárku ... veď dnes sa starodávne ani nedááá ... :)))) videla som tvojich pár receptov a vyzerali veľmi dobre ... k tvojej láske k vareniu sa vyjadrovať nebudem, to cítiš sama ... však ? :))) Ja sama som sa k špargli dostala cez syna ... Jedával to práve s holandskou omáčkou keď robil v Nemecku ... a potom doma mi začal kupovať špargľu, zachutila mi a sem - tam si ju uvaríme ... Maj sa pekne ... L.

      Odstrániť
  2. Laura, varíš perfektne. Jedlo je naservírované, ako od skvelého šéfkuchára. Špargľu nemusím, nejak som jej neprišla na chuť, ani brokolici. Určite vyskúšam holandskú omáčku, navnadila si ma.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... ďakujem za pochvalu ... vieš, keď to už sem dávam, snažím sa aby jedlo aj vyzeralo ... Niekedy sa zadarí viac, inokedy menej ... Ale aj tak mám stále čo vylepšovať ... a to je dobre, človeka to posúva ďalej ... Prajem ti pekný deň ... L:

      Odstrániť
  3. Jedlo vyzerá veľmi dobre, páči sa mi nenáročnosť receptu. Holandskú omáčku som robila prvýkrát niekedy v zime. Znovu si mi je pripomenula, tak asi prišiel na ňu čas. Teba by som veru v mojej kuchyni uvítala... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som túto omáčku robila prvý krát ... trochu som sa bála, ako to dopadne, ale dopadlo to fajn ... Omáčka bola presne ako má byť ...
      Janka ... šak občas môžem do tvojej kuchyne nakuknúť ... :)))
      pozdravujem L.

      Odstrániť
  4. Lauri, dnes som zrovna robila špargľu. Prvý krát som mala tú zelenú. Bola super. Určite vyskúšam aj tvoj recept. Len mám rešpekt pred surovými žĺtkami, tak možno dám inú omáčku. :) Maj sa krásne. Dana :):):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... tie žĺtka ... myslím, že nie sú úplne surové ... nad parou sa šľahajú dosť dlho ... ale ani uvarené celkom nie sú ... :)))) toto je vraj teplá majonéza ... Ale chápem a nejdem ťa prehovárať ... urob z bešamelu ... aj to bude fajn ...
      ps: ešte mám pripravený jeden recept a ten bude zo zelenej špargle ...
      Danka, prajem pekný zajtrajší dník ... :) L.

      Odstrániť