piatok 23. januára 2015

Pečený losos s kôprom.

Je skvelé, že už aj u nás sa dajú bežne kúpiť krásne kúsky rýb ... tak to teda využívam ... a často ...   Dnes sme mali na obed lososa pečeného na zemiakoch s kôprom.  Recept si našiel  manžel na nete, jeho autorkou je zhodou okolností kamarátka z varechy.sk  Vierka Furberová.   Vieri, oblizovali sme sa až za ušami ...   výborné to bolo ...  :)))))


pre 2 osoby budeme potrebovať:

350 g  čerstvý filet z lososa
citrón
maslo
korenie 4 farieb
soľ
nasekaný kôpor
na prílohu:
zemiaky
mlieko
soľ

Lososa najskôr umyjeme a dôkladne vysušíme papierovou utierkou.  Potom ho polejeme šťavou z polovice citróna a necháme odležať.
Medzi tým sa venujeme zemiakom.  Očistíme ich, nakrájame na koliečka, zalejeme mliekom, pridáme soľ a varíme asi 10 minút na miernom ohni.  Priznám sa, že v mlieku som zemiaky varila prvý krát. A asi aj posledný ... niežeby neboli dobré ... to nie, ale naše zemiaky sú dobré aj vo vode varené ...   :)))))
Uvarené zemiaky scedíme a vložíme ich do pekáčika, ktorého dno sme vymazali maslom.  Ešte ich posolíme, pokoreníme a zopár kúskov masla navrch nakrájame.  Dáme zapekať do rúry  na 200 stupňov.
Keď zemiaky začnú chytať farbu, položíme na ne kúsky lososa, posypeme ho nasekaným kôprom, mierne posolíme a dopekáme.  Stačí už len 10 - 12 minút, aby nám ryba ostala šťavnatá ... aby sa nevysušila.
Hotovo ...
Môžeme servírovať spolu so šalátom z čínskej kapusty.  (čínska kapusta, mrkva, pór ... všetko nakrájať, nastrúhať, ochutiť olivovým olejom, soľou a citrónovou šťavou)

Nech vám chutí tak, ako nám ...   :)))


9 komentárov:

  1. Lauro, vypadá to tak skvěle, že se mi v těle vzbouřily všechny chuťové buňky :-) Musela to být velká dobrota. Krásný víkend Anička

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička ... veeeľmi jednoduché varenie ... vyskúšaj, určite si pochutnáte ... :)
      pekný víkend i tebe ...

      Odstrániť
  2. Já lososa nemusím, ale s koprem jsem jedl i kapra(také ho nejím) a bylo to fajn. Takže možná bych do toho šel?! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))))))))) a to je losos oveľa chutnejšia rybka ako kapor ... nemá kosti, nepáchne bahnom a mäso má krásnu farbu ... vraj lososovú ... :))))))
      Palo ďakujem za nakuknutie i komentár ... :)

      Odstrániť
  3. Lososa to teda môžem!! Dokonca som našla aj návod, ako pripraviť lososa, pravdepodobne od nejakých šéfkuchárov. http://www.foodfest.sk/ako-na-to/ako-pripravit-lososa/ Vyzerá to výborne

    OdpovedaťOdstrániť