štvrtok 6. novembra 2014

Polievka hokkaido ochutená zázvorom

Hokkaido tekvica je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. O vysokom obsahu karoténu svedčí žiarivá farba celého plodu. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení.
Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva.  Robievam z nej najčastejšie polievku.


Budeme potrebovať :

1 hokkaido tekvicu
1 cibuľu
1 mrkvu
olej
kúsok zázvoru
zeleninový vývar 
starší chlieb a cesnak na krutónky
kúsok masla

Tekvicu rozpolíme a lyžicou vydlabeme ... tento druh nemusíme šúpať, čo mi veľmi vyhovuje. Koža sa uvarí pekne do mäkka.
Nakrájame ju na kocky, mrkvu na koliečka a cibuľu na mesiačiky. Zázvor postrúhame na strúhadle.

Na oleji zapeníme cibuľu, orestujeme mrkvu a tekvicu. Po chváíli pridáme aj zázvor.
Zalejeme zeleninovým vývarom ... množstvo neuvádzam, tekvica má byť zaliata. Dávam ho radšej menej, aby polievočka nebola riedka, vodová. Priliať a zriediť sa vždy dá aj dodatočme.   :) Uvaríme domäkka.
Nakoniec všetko dohladka rozmixujeme.
Na masle opražíme do chrumkava pokrájaný starší chlieb alebo iné pečivo,  po odstavení do toho prelisujeme cesnak (množstvo podľa chuti) a posolíme.  Krutony vkladáme do polievky tesne pred podávaním.
Túto polievočku možno ešte dochutiť kyslou smotanou, opraženými tekvicovými jadierkami, či pokvapkať tekvicovým olejom.
Prajem vám dobrú chuť.  :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára