pondelok 10. marca 2014

Ako sa rodia kraslice ... madeirové



Zima pomaly ale isto končí a to znamená, že sviatky jari sa blížia a s nimi aj tradícia veľkonočných kraslíc. Kraslica je obetný, obradový alebo osobný dar, symbol jarného oživenia prírody. Farbenie a zdobenie malo posilniť jej magický účinok. Pôvodný význam kraslíc má korene v predhistorických kultových obradoch. Vajíčko bolo symbolom slnka, svetla, tepla, zdravia, plodnosti, lásky. U ľudí vytváralo predstavu o jeho nadprirodzených vlastnostiach a schopnostiach ochrániť a zabezpečiť prosperitu v hospodárstve i v živote rodiny.
Techniky zdobenia sú rôzne. Najjednoduchšie je farbenie vajíčok prírodnými materiálmi, napríklad šupkami z cibule na hnedo, šupkami z červenej cibule alebo kúskami cvikle na červeno, šafránom na žlto, žihľavou a špenátom na zeleno.  Vajíčka sa oblepovali slamou, farebnými bavlnkami, maľovali sa voskom, vzory sa vyškrabolvali žiletkou.  Prekrásne sú aj kraslice drôtované, obháčkované, ale mne učarovali dierkované tzv. madeirové kraslice.
Táto metóda zdobenia patrí medzi náročnejšie ... veď každé jedno vajíčko prejde mojimi rukami niekoľko krát kým získa finálnu podobu.  Veď posúďte sami :
Najskôr treba vajce vyfúknuť. Urobím dve dierky oproti seba a fúkam a fúkam, až celý obsah neskončí v pohári. Výdutok potom starostlivo umyjem, nechám vysušiť a odložím.  Odpočíva dovtedy, kým nepríde jeho chvíľa.
Zdobiť začínam predkreslením vzoru.  Beriem si na pomoc ceruzku a kružidlo.

Potom prichádza na rad dierkovanie.  Zo začiatku som pracne robila dierky ručne, za pomoci špendlíka a malého štvorhranného pilnika.  Pred dvoma rokmi som si zaobstarala modelársku vŕtačku a odvtedy sa robia dierky ako po masle.  :)

Po vŕtaní ostane vnútorná blana cez dierku viditeľná a treba ju odstrániť.

Preto nasleduje namáčanie vajíčok  do sava.  Odstráni sa tým vnútorná blana, nečistoty, predkreslené čiary a vajíčko sa aj pekne dobieli.

Potom treba výdutky dobre vyumývať pod tečúcou vodou a nechať  usušiť.  Tak sú pripravené na zdobenie.

No a potom si navarím dobrý čaj,  zapálim kahanček pod voskom a aroma lampu, pustím relaxačnú hudbu  a tvoríííííím ... čas nevnímam   :)

Ak máte o moje kraslice záujem, môžete si ich kúpiť TU alebo mi napíšte do mailu, dohodneme sa ...  :)

mail :   laurakovacovapd@gmail.com ...   :)

5 komentárov:

  1. Toto obdivujem. Si veľmi šikovná. Idem ti urobiť reklamu na g+ a na fb, nech to vidí čo najviac ľudí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tie sú ale krásne... treba to prihlásiť do súťaže : EX OVO 2014

    http://www.femme.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=5894%3Apodmienky-suae-ex-ovo-2014&catid=79%3Adesign&Itemid=454

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jejdanánku..... tys neuvěřitelně šikovná:-)
    Já bych je rozmáčkla dřív, než bych vzala do ruky vrtačku:-))
    To vím, už jsem zkoušela:-D:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý den máte je moc krásné taky jsem je před pár lety zkoušela děkuji za připomenutí se zase do té práce pustit, člověk u takových ručních práci zapomene na starosti a ještě se může těšit , že zase něco nového zkusil.. Laurinko poprosím Vás o radu čím je malujete já kdysi zkoušela rozpustit voskovku ale ta bílá nebyla tak čistě bílá a jak prosím udělat třeba odstín bledě modré? Krásné a Požehnané dny Jitka z Ostravy

    OdpovedaťOdstrániť